Az ingatlanunkról

A Liliom Születésközpont épülete Békés megye megyeszékhelyén, Békéscsabán, a város csendes, kertvárosi részén, a Bankó András utca 36. szám alatt kap otthont. Az ingatlan a helyi kórháztól 1,5 km-re található, amely személygépkocsival, normál forgalom mellett 3 perc alatt tehető meg.

A jelenlegi állapot és kültéri látványtervek

previous arrow
next arrow
previous arrow
next arrow

A több, mint 700 m2-es telken elhelyezkedő, közel 180 m2-es földszintes épületegyüttes az 1960-as és 1970-es években épült. Műszaki állapota szerkezetének és korának megfelelő, közel tíz éve lakatlan. Mindezekből adódóan teljeskörű felújításra szorul.

Szükségesek a gáz-, a víz-, az áramhálózat felújításai, nyílászárócserék, burkolatok cseréje, kültéri és beltéri festések, bádogos munkák, az udvaron található, gyenge műszaki állapotú melléképületek bontási munkálatai.

Az ingatlant:

  • a szülésznői várandósgondozásra vonatkozó szakmai minimumfeltételek,
  • az intézményen kívüli szülésre vonatkozó rendelet, és
  • a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatására vonatkozó rendelet

alapján szükséges kialakítani.

A szülőszoba látványtervei

previous arrow
next arrow
previous arrow
next arrow

 

A Liliom Születésközpont három része

A Liliom KéSzülődő a Születésközpont közösségi tere lenne, amely szülésre felkészítő tanfolyamoknak, szoptatásra és babagondozásra felkészítő tanfolyamoknak, előadásoknak, hordozási tanácsadásnak, várandóstornának, szülés utáni tornának, jógának, babamasszázsnak és egyéb baba-mama programoknak szolgálna helyszínéül.

Fontosnak tartjuk, hogy a szülésre és a kisbaba érkezése utáni időszakra tudatosan készüljenek a leendő édesanyák és édesapák. Ennek érdekében szülésre, szoptatásra, babagondozásra felkészítő tanfolyamokat, szülés körüli szakemberek előadásait és egyéb közösségi programokat szerveznénk a Születésközpont közösségi terébe. Egy olyan helyet álmodtunk meg, amely lehetőséget nyújtana arra, hogy a kisbaba érkezése előtti és az azutáni első évben testet-lelket-elmét frissítő, hasznos, a kötődést, és a válaszkész nevelést támogató programokon vehessenek részt a családok. A Liliom KéSzülődő nyitott lenne azok számára is, akik nem a Liliom Születésközpont praxisával szülnek.
Bővebben itt olvashatsz erről.

A Születésotthon két funkciót töltene be. Egyik részében szülésznői gondozás, bábai vizitek valósulnának meg, a másik része pedig szüléseknek adna otthont.

Várandósgondozás

2014 óta, a hazai szülésznői várandósgondozásra vonatkozó jogszabály értelmében, alacsony kockázatú várandósságot szülésznők is gondozhatnak. A Liliom Születésotthon a jogszabályoknak megfelelően kialakított rendelőben szülésznői várandósgondozásra adna lehetőséget, a bábai vizitek helyszínéül szolgálna.

Szülés

A Liliom Születésotthon modern, otthonos, jól felszerelt, az élettani szülést támogató térrel, eszközökkel, berendezéssel várná szeretettel azokat a nőket és kísérőiket, akik valamilyen oknál fogva saját otthonuk helyett a Születésközpontot választanák szülésük helyszínéül. A szülésre kialakított épületrész egy 16 m2-es szülőszobából, egy hozzá tartozó 6 m2-es, sarokkádas fürdőszobából és egy mellékhelységből állna. A szülőszobában franciaágy, bordásfal, kapaszkodókendő, kényelmes fotel, fitballok és szülőszék segítené a nőket a vajúdás, szülés folyamatában. Ezen kívül, igény szerint szülőmedence is felállítható benne. A szülést kísérő bábák felszerelésében minden, a jogszabály által előírt eszköz rendelkezésre állna.

Bővebben itt olvashatsz erről.

A Liliom Vendégház szeretettel várná azokat a nőket, családokat, akik valamilyen oknál fogva, saját otthonuk helyett a Születésotthont választanák szülésük helyszínéül, és már a szülés megindulása előtt beköltöznének a Születésközpontba. Ezen felül arra is lehetőséget nyújtana, hogy a szülés után néhány napot még itt tölthessen az új család, amennyiben így szeretnék.

Ez a szolgáltatás elsősorban a távolabb élők számára lehet fontos és hasznos, hiszen megoldja a „Mikor induljunk?”, vagy a „Mikor induljon a bába?” kérdés megválaszolását, ezzel pedig segíthet az ezzel kapcsolatos aggodalmak oldásában.

A Liliom Vendégház egy önálló lakrész lenne, amely egy 25 m2-es szobából, egy 15 m2-es konyhából és egy 8 m2-es fürdőszobából állna. Otthonosan berendezett, kényelmes belső tere két felnőttnek adna szálláshelyet, de kihúzható kanapék segítségével akár további két fő (gyermekek vagy felnőttek) szállásaként is szolgálhat.

Bővebben itt olvashatsz erről.

A bábai modellről

A bábák kompetens, együttérző és személyre szabott gondoskodást biztosítanak a várandósoknak és kisbabáiknak a fogantatástól a gyermekágyig. A bábai gondoskodási modell figyelembe veszi, és tiszteletben tartja a család egyéni élethelyzetét, lehetőségeit, támogatja a döntéshozást, és megerősíti a nőket a saját alkalmasságukba vetett hitükben.

A nemzetközi szakirodalom egyöntetű állítása szerint ez a fajta gondoskodási modell a leghatékonyabb formája a minőségi szülészeti ellátásnak.

A gondoskodás bábai modellje azon a tényen alapul, hogy a várandósság és a szülés az élet normális eseménye. A bábai modell a következőket tartalmazza:

  • A nő fizikai, pszichológiai és szociális jóllétét szem előtt kell tartani a teljes gyermekszülési ciklus alatt.
  • Személyre szabott tájékoztatás, tanácsadás és várandósgondozás biztosítása.
  • A vajúdás és szülés alatti folyamatos személyes jelenlét és tevőleges segítség.
  • Gyermekágy alatti támogatás.
  • A technikai beavatkozások minimumra csökkentése.
  • Annak felismerése, ha a nő szülészorvosi ellátásra szorul, illetve ebben az esetben a nő elirányítása a megfelelő segítséghez.

Ezen nőközpontú gondoskodási modell alkalmazásáról bebizonyosodott, hogy csökkenti a szülés közbeni  sérülések, traumák és a császármetszések előfordulását.

Magyarul megjelent: Ina May Gaskin: Útmutató szüléshez, 174. oldal (Jaffa Kiadó, Budapest 2015)

Bővebben itt olvashatsz erről.

Miért van szükség a Születésközpontra?

Békés megye az ország dél-keleti csücskében található. Megyeszékhelye Békéscsaba, amely Budapesttől 200 km-re fekszik. A megyében évente megközelítőleg 2700 kisbaba születik, azonban mindösszesen csak néhány megyei nő dönt az intézményen kívüli szülés mellett (2019-ben 2, 2020-ban 6 Békés megyei baba született intézményen kívül tervezetten, szaksegítséggel), és közülük is többen a fővárosba, vagy környékére kell hogy utazzanak a szülésre. Ennél jóval többen választanák az intézményen kívüli szülést, mint lehetőséget, azonban helyi bábapraxis és támogató közösség híján, ezek a számok alacsonyak. A hazai bábapraxisok Budapesten és Dunántúlon találhatóak, és értelemszerűen elsősorban az ott élő nőket képesek ellátni. Mivel a kereslet egyre nagyobb szolgáltatásaikra, számuk alacsony, kapacitásaik pedig végesek, a keleti vidéken élő nők esélyei jelentősen kisebbek arra, hogy bábákat találhassanak maguknak, akik vállalni tudják gondozásukat, szülésük kísérését.

Tervezett intézeten kívüli szülések száma Magyarországon Forrás: A hazai szülészeti ellátás átalakulása, Prof. Dr. Rigó János, A szombathelyi felsőfokú szülésznőképzés 20 éves jubileumi rendezvénye és konferenciája

 

Abban az esetben, ha mégis sikerül praxist találni, további nehézséget jelenthet az, ha a nő otthona valamilyen rendelet által előírt szabálynak nem felel meg (például a szülés tervezett helyszínétől nincsen háttérkórház 20 percen belüli távolságban), hiszen ekkor vagy le kell mondania az intézményen kívüli szülés lehetőségéről, vagy kölcsönlakást, bérleményt, kiadó szállást kell találnia, amely sokszor nem egyszerű, és anyagilag is nagy terhet ró a családokra.

A Liliom Születésközpont és bábapraxisa sok nő számára nyújtana elérhető szaksegítséget, biztonságos alternatívát és megtartó közösséget egyaránt!

Nemzetközi kitekintés

Az USA-ban, Nyugat-Európában és a világ számos országában a születésközpontok és a szülésznői gondozás már több évtizede jól működő, bevált alternatívaként vannak jelen az országok szülészeti ellátási palettáján. Habár a nemzetközi gyakorlat nem egységes a születésközpontok finanszírozási és működési szempontjaiból, az mégis közös bennük, hogy kiváló statisztikákkal dolgoznak. Morbiditási, mortalitási mutatóik ugyanolyanok, mint a kórházi, szülészorvosok által vezetett szülészeteké, a beavatkozások száma jelentősen alacsonyabb, a nők elégedettsége magasabb, költséghatékonyak, és működésükkel csökkentik a közegészségügy terheit. Nincs valós érv, amely ellenük szólna. Remélhetőleg a következő évtizedben Magyarországon és Kelet-Európában is egyre több születésközpont kezdheti meg működését. Bővebben ezen a linken olvashatsz a nemzetközi helyzetről.

A megálmodóról

A Liliom Születésközpont megálmodója Gálik Zsuzsanna, szülésznő hallgató, dúla, önkéntes szoptatási segítő, Békés megyei háromgyermkes édesanya.

Volt traumatikus, valamint erőt adó, felemelő szülésélményben is része. A szüléseinél tapasztalt különbségek megélése vezetett odáig, hogy elhatározza: bába akar lenni, és azt szeretné, ha minél több nő olyan biztonság és szakértelem, valamint jogainak tiszteletben tartása mellett hozhatná világra gyermekét, amelyet maga tapasztalt intézeten kívüli szülésekor.

Mátyusné Gálik Zsuzsanna

„Hiszek abban, hogy egy nő ott tud a legkönnyebben szülni, ahol biztonságban érzi magát. Hiszek abban, hogy a nők tudnak szülni, és hogy a babák meg tudnak születni. Hiszek abban, hogy egy egészséges várandósság esetén a szülésre egy normális, élettani folyamatként kell tekintenünk. És hiszek abban, hogy a nőknek jár a választás szabadsága.”

Gyerekkoromban sokminden szerettem volna lenni, de szülésznő, bába, egészségügyi dolgozó sohasem. Bölcsészkaron, angol szakon végeztem, és gyerekeim születésééig egy nyelviskolában dolgoztam. „Na, ez az a munka, aminek igazán van értelme!”. Mondtam első szülésem után a szülésznőmnek. Emlékszem, hogy nagyon őszintén, mélyről és erősen tört elő belőlem ez a mondat, ahogy kimerülten ott pihegtem a szülőágyon, bepólyázott kisfiammal a kezemben.

Akkor még egyáltalán nem gondoltam, hogy valaha ez lesz majd a történetem kezdete.

A szülésem után, traumafeldolgozásként egyre többet olvastam a témában, egyre jobban foglalkoztatott a szülés, születés gondolata. Két év múlva jött világra a kislányom, és ezután kezdtem el érezni a hívást ahhoz, hogy szülés körül dolgozzak. Figyeltem magamat, és vártam, hogy elmúljon. De nem így lett. A harmadik várandósságom alatt elvégeztem a dúlaképzést, és kisfiam intézményen kívüli születése után egyértelművé vált számomra: a szülés körül van feladatom, engem mostmár csak ez érdekel.

Körüljártam, hogy pontosan milyen feltételeknek kell megfelelni, ha bábaként szeretnék dolgozni. Láttam, hogy nem könnyű és nem rövid az ehhez vezető út. És szinte állandóan forogtak a fejemben a kérdések. Vagyok én ehhez elég erős? Vagyok elég kitartó? Tényleg ez az én utam? Kerestem a válaszokat.

Három kisgyerek mellől, Békés megyéből nem tudtam volna elkezdeni egyből az egyetemet Budapesten, így kaptam az élettől egy kis időt, hogy letisztulhassanak a gondolataim. Szerettem volna addig is tenni valamit a szülés ügyéért, ezért 2017 óta a Másállapotot a Szülészetben! mozgalom önkéntes szülészeti aktivistájaként és a Békés Születés(é)ért Támogatókör egyik alapítójaként kezdtem el dolgozni.

Az évek alatt elmélyedtem a szülés témájában: szakirodalmat, jogszabályokat, nemzetközi irányelveket olvastam, képzéseken, konferenciákon vettem részt, egyre több nő szüléstörténetét ismertem meg, és dúlaként egyre több nővel kerültem kapcsolatba személyesen. 2019 végére határoztam el végleg, hogy bába akarok lenni, és 2020 szeptembere óta a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának szülésznő hallgatója vagyok.

Elhivatottan haladok azon az úton, hogy létrehozhassam a Liliom Születésközpontot és bábapraxisát, és ezzel szeretném megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy az ország keleti vidéken élő nők is könnyen hozzáférhessenek az intézményen kívüli szülés lehetőségéhez. Célom, hogy evidencia-alapú, korszerű, tiszteletteljes, nőközpontú ellátásban részesülhessenek a hozzám és a Születésközponthoz fordulók, és minél több nőnek lehessen része olyan szülésélményben, amely rövid és hosszú távon is erőt adó forrásként szolgálhat az anyaság kihívásokkal teli, csodálatos útján.

Bővebben itt olvashatsz róla.

Fogalmak

Bába

Napjainkban Magyarországon leginkább a szülésznői diplomával rendelkező, intézményen kívüli szülészeti ellátást nyújtó szülésznőket hívják bábának. A bába a felelős személy az intézményen kívüli szüléseknél, egészségügyi szakember, akinek szakmai tudása lehetővé teszi, hogy a várandósság és a gyermekágy alatt gondozza, és a szülés alatt kísérje a nőket a bábai modell alapján Az angol nyelvben nincs elnevezésbeli különbség a kórházban és kórházon kívül dolgozó szakemberek között, mindkét esetben a ’midwife’ szót használják.

Dúla

Asszonytársi segítő, nem egészségügyi szakember (ha van ilyen végzettsége, a szülés körül nem ebben a minőségében van jelen), egészségügyi tevékenységet nem végez, laikusként kíséri a nőt. Fizikai, érzelmi és információs támogatást nyújt az anyának (és párjának is, amennyiben igényli) a várandósság idején, a szülés alatt és utána. Bővebben itt olvashatsz a dúlákról.

Intézményen kívüli szülészeti ellátás

Egészségügyi szolgáltatás, amelynek keretében a várandós nő a szülészeti és újszülött-ellátást előzetes választása alapján, előre tervezett módon, az egészségügyről szóló törvényben meghatározott fekvőbeteg-szakellátás keretein kívül veszi igénybe. Az intézményen kívüli szülés nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a nő nem kórházban, klinikán hozza világra gyermekét, hanem az otthonában, vagy más, a rendeletnek megfelelő helyszínen.

Bábapraxis

Azonos tudású, azonos feladatú, kompetenciájú bábák csoportja, akik egy közösségen belül dolgoznak.

Születésközpont

A születésközpont több, mint csupán egy hely. A születésközpont a bábai gondoskodás helyszíne, ahol a bábai modell filozófiája alapján vehetik a nők igénybe a várandósságuk, szülésük és gyermekágyas időszakuk gondozását, kísérését. Komplex szolgáltatásra ad lehetőséget, amely magában foglalja a szülésre, szoptatásra, babagondozásra való felkészítést, a szülés helyszínének biztosítását, valamint a gyermekágyas gondozást is bábáink és más szakemberek bevonásával.